Angleščina z rokami: Mavrična sestavljanka št. 1 (D. Kunaver)

kunaver_anglescina_z_rokamiSestavljanje kock je elementarna, ustvarjalna otroška igra. Če to igro nadaljujemo v sestavljanje besed, pridemo do naše mavrične sestavljanke, ki vodi otroka v svet tujega jezika po poti, ki je njemu domača – ob igri.

V sedmih mavričnih barvah sestavljanka prinaša sedem osnovnih gradbenih elementov vseh evropskih jezikov – rdeč samostalnik, oranžen pridevnik, rumen zaimek, zelen števnik, moder predlog, vijoličast prislov in bel glagol. S slovničnim poimenovanjem otroka med igro seveda ne bomo obremenjevali. Zanj so to le raznobarvni kvadratki, vendar barve teh kvadratkov in besede na njih se bodo otroku neopazno vtisnile v spomin. V šoli bo nekega dne izvedel, da rdeča barva pomeni samostalnike, zelena števnike itd. Med igro z mavričnimi sestavljanki mimogrede spozna temeljne zakonitosti jezika, na primer za tvorbo vprašalne oblike mora belo sestavljanko prenesti na začetek stavka.) Igra s sestavljankami otroku bistveno olajša »šolsko« učenje angleščine. Ob tej igri se otrok tudi prepriča, da jezik gradimo enako kot bi zidali hišo – od opeke do opeke, od besede do besede.

Mavrična sestavljanka prinaša 7 + 1 barvnih »opek«. Sedmim barvam, ki predstavljajo sedem besednih vrst, je na sivih kvadratkih dodanih še nekaj besed, ki jih ni tako enostavno razporediti po barvah.

kunaver_mavricna_bliznjica1Ob igri z mavrično sestavljanko otrok potrebuje pomoč odraslega, ki mu bo pomagal predvsem s pravilno izgovorjavo besed, ne bo ga pa obremenjeval s pravilnostjo njegovih stavkov. Sestavljanka želi usmerjati učenje angleščine v igrivo ustvarjalnost. Ob zgodnjem učenju tujega jezika je vztrajanje na pravilnosti zaviralno, saj misel na napako ovira otrokov naravni mehanizem, ki ga je pripeljal do znanja materinščine. Mati Narava otroka ob učenju materinščine prijazno vodi od »ibe« do »libe« in naprej do »ribe«. Iba in liba nista napaki, ampak le naravna pot do ribe!

Važno je, da otrok besede na sestavljankah vidi z očmi, sliši z ušesi, izgovarja z usti, razume z glavo in preklada – z rokami! Na ta način sprejema znanje po petih poteh, pa vendar, kljub tej celostni zaposlitvi je mavrična sestavljanka še vedno – igra!

 

Cena: 12,00 EUR


(Skupno 1.051 obiskov, današnjih obiskov: 1)
Dostopnost